-
1700
Under nästan tre sekel, fram till 1940-talet, användes kvicksilver i framställandet av hattfilten. Skinnen doppades i en lösning av kvicksilvernitrat. När hattmakarna sedan arbetade med skinnen, fick de i sig kvicksilver genom huden vilket ledde till kvicksilverförgiftning. Skakningar, nervositet, aggressivitet, hallucinationer och sluddrigt tal var bara några symtom. Hattmakarna ansågs lite galna - ”Mad as a hatter”! Man förstod helt enkelt inte sambandet mellan kvicksilvret och hattmakarens märkliga beteende.
-
1700
Hattens brätte viks upp och fästs till en trekantig form, en tricorne. Även doktorshatten har formen av en tricorne med veckat brätte och fanns i olika färger. I slutet av 1700-talet uppstod en variant av tricornen. Brättet viks upp fram och bak till en tvåhörning, en bicorne. Främst använd som militär huvudbonad.
-
1800
Frankrike var ett föregångsland inom hattillverkning och anledningen till att hattmakarverktyg har franskklingande namn. Här utvecklades schellackstommen som ersatte filtstommen. Tekniken krävde en ny uppsättning verktyg och andra färdigheter än vid filthattstillverkning. Mätverktyget konformatören är exempel på ett sådant tidstypiskt och fortfarande oersättbart verktyg. Den franska firman Aillé-Maillard är en av de främsta tillverkarna av hattmakarverktyg genom tiderna. Hattmakaryrket delas i två yrkesgrupper, filt- och felbhattmakare, där felbhattmakarna hade högre status.
-
1800
Doktorshatten tar formen av en hög hatt med platt brätte och veckad kulle med fakultetsmärket framtill. Under kommande århundrade formas brättet från platt till brätte med roulékant och kullens höjd blir lägre. Endast de högre fakulteterna har rätt att bära doktorshatt, som nu alltid är svart. Filosofie doktor bär lagerkrans och en miniatyrhatt fäst på slaget.
-
Tidigt 1800
Efter 200 års jakt på bäver, för tillverkning av bäverhårsfilt, var den nästan utrotad när åtgärder vidtogs för att rädda beståndet. Jakten reglerades 1820 och priset på bäverhårsfilt steg kraftigt. Den billigare kaninhårsfilten började användas för tillverkningen av filthattar och försäljningen av höga hattar i silkesfelb ökade. Efterfrågan av den dyrbara bäverhårsfilten dog ut och bäverstammen räddades.
-
1800
Under 1800-talet spelar cylinderhatten klädd med silkesfelb en dominerande roll inom hattmakeriet. Den exklusiva hattfelben produceras i sammetsfabriker i Frankrike. Betydelsefulla datum för hattmakarna under glansdagarna var sista april, då vinterhattarna kom in för uppfräschning och sommarhattarna skulle vara klara - första oktober tvärt om.
-
1812
1812 får engelska hattmakaren Thomas Francis Dollman patent på en hopfällbar hög hatt, inspirerad av Chapeau Bras - en hopfällbar tricorne/ bicorne. I Paris 1840, 15 år efter att Dollman´s patent löpt ut, lanserar franska hattmakaren Antoine Gibus Chapeau Claquen. En mekanisk fjädrande ställning i kullen ersätter schellackstommen. Modellen blev populär under namnet Gibus och Opera hat. 1857 grundar Giuseppe Borsalino, hattfirman Borsalino berömd för sin produktion av fedora- och panamahattar. 1865 grundar John B. Stetson Hattfirman Stetson, mest känd för sina cowboyhattar.
-
1846
Fabriks- och hantverksordningen ersätter skråförordningen. Hantverkare åläggs att bilda hantverksföreningar. I mitten av 1800-talet ersätts yrkestiteln hattstofferare med modist, en yrkesgrupp som dittills handlat med modetillbehör och fabricerade modeartiklar. Modisten tillverkar huvudsakligen damhattar. Yrkesförbundet Sveriges hattmakareförening startas i slutet av 1800-talet.
-
1849
Det första plommonstopet tillverkas av Lock & Co i London på uppdrag av Edward Coke. Hattmodellen kallades Coke, men när Bowler & Son 1850 börjar tillverka modellen blev den snart känd som Bowler och i USA som Derby. Strax före sekelskiftet introducerar Edward VII en elegantare variant av filthatten - Homburghatten gör entré!
-
1860
I mitten av 1860-talet klargjordes att kvicksilverförgiftning orsakade ”mad hatter disease”. Vid samma tid utvecklar amerikanen J R Williams, en mekanisk process för att göra hattfilt. Trots det och forskningens bevis på hälsoriskerna fortsatte användningen av kvicksilvernitrat fram till 1940-talet. 1865 publiceras Alice i Underlandet av Lewis Carroll där vi i ”Mad Hatter´s Tea Party” möter den välkända figuren ”Mad Hatter”. Karaktären har slående drag av hattmakare med ”mad hatter disease”.
-
1872
Öppnar Waldemar Rydows Hattfabriksbolag, senare Karlskrona Hattfabrik. Först i sitt slag i Sverige med de bästa maskinerna, och produktion från råmaterial till färdig hatt. 1882 öppnar Oscar Bodecker, Adam Frans Bodeckers äldste son, A F Bodecker i Stockholm. 30 år senare blir Ludvig Gracoub hans kompanjon och övertar firman 1926. Förutom cylinderhatten är doktorshatten AF Bodeckers specialitet.
-
1883
Promoveras den första kvinnan, Ellen Fries, till filosofie doktor i Uppsala. 1907 promoveras den första kvinnliga hedersdoktorn, Selma Lagerlöf. 1935 tillåts filosofie doktorer bära doktorshatt, något som tidigare varit reserverat för de högre fakulteterna. Det var dock aldrig tal om att ta bort lagerkransen vid ceremonien. Idag finns två modeller av doktorshatten. Den ena har slätt brätte med rosett och märke framtill. Den andra, Lundamodellen, har veckat brätte med rosett baktill och märke framtill. Båda är svarta, har roulékant och veckad kulle.
-
1940
1940 Nu finns bara 25 hattmakare i Sverige. Hattmakeriet var ett blomstrande hantverk under hela 1800-talet men kring sekelskiftet minskar antalet drastisk. Industrin tar över filthattsproduktionen, hattimporten ökar och efterfrågan på den höga hatten dalar. Hattmakarna överger sina verkstäder och tar arbete inom hattindustrin. Några blir både tillverkare, inköpare, grossister och försäljare. Hattmakarna har ändå skapliga tider fram till 60-talet.
-
1947
I Sverige finns 14 fabriker som tillverkar felb och sammetshattar, 19 för hår- och ullfiltshattar och 14 för stråhattar. Karlskrona Hattfabrik firar 75-årsjubileum som Sveriges största och nordeuropas modernaste fabrik i branschen med 250 anställda varav 150 kvinnor. Fabriken är 100 år när den läggs ner 1972.
-
1950
Under slutet av 1950-talet lägger Sveriges Hattmakareförening ner. Under 60-70 talet förändras hattmodet. Att bära hatt är förlegat - det är barhuvat eller sportkeps som gäller. Det hattlösa modet håller i sig till början av 2000-talet. 2014 blev hatten årets julklapp! Hattmakaryrket och tekniken att tillverka schellackstommen lever kvar tack vare doktorshatten.
-
2013
Sveriges Hattmakare Förening återuppstår med syftet att bevara Hattmakaryrket, dokumentera yrkets historia, förvalta verktyg och kunskapen om de unika tillverkningstekniker. Ett av föreningens viktigaste uppdrag är ansvaret för och utarbetningen av Hattmakaryrkets provbestämmelser för Gesällbrev och Mästarbrev.
-
2025
Sveriges Hattmakare Förenings nya hemsida lanseras. På hemsidan kan du ta del av alla pågående projekt föreningen jobbar med för att stärka Hattmakaryrket och bygga en stabil plattform för framtida Hattmakare med gesällbrev och mästarbrev. Hattmakaryrket har äntligen fått en egen röst som ger den sanna bilden av yrket och vad en hattmakare arbetar med.