Välkommen till Franzéns Hattmakeri
Världens enda kompletta verksamma hattmakeri, Franzéns Hattmakeri, ligger i Haga i Göteborg. Franzéns Hattmakeri är unikt i sitt slag. Inom hattmakeriets väggar gömmer sig en kulturskatt. I hattmakeriet finns en enorm samling av verktyg, tillverkningsmallar och hattar som fortfarande används. Nytillverkning av cylinderhatt uppbyggd på schellackstomme klädd i felb är världsunik.
Efter att hattmakarmästare Mark Eriksson gick bort 2021 blev Lisa Franzén Sveriges enda hattmakarmästare. Under samma år mottog hon som första stipendiat Kungliga hovleverantörernas hantverkstipendium. Detta gjorde det möjligt med en resa till England för att träffa andra hattmakarmästare. Under resan konstaterades det att den hattmakartekniken som finns bevarad i Sverige inte längre finns kvar. Efter resorna till England har Franzéns Hattmakeri och Hattmakarmästare Lisa Franzén haft besök av flera delegationer som häpnar över att det finns ett komplett hattmakeri kvar i Sverige.

Om Hattmakarmästare Lisa Franzén
Hattmakarmästare Lisa Franzén är 6:e hattmakarmästaren i mästarledet som går i Kungliga Hovleverantören A. F. Bodeckers fotspår. Kunskapen om hattmakaryrket har förts vidare från mästare till lärling sedan början av 1800-talet. Inom hattmakaryrket använder man fortfarande samma verktyg och arbetstekniker som på 1800-talet.
Idag arbetar Hattmakarmästare Lisa Franzén med verktygen som gått i arv genom generationer hattmakare. Hon använder samma recept på lacker och arbetar med samma tekniker som hattmakarmästare före henne gjort. Som den enda hattmakaren i Sverige och världen med gesäll- och mästarbrev har Hattmakarmästare Lisa Franzén ansvar för en månghundraårig hantverkstradition och dess överlevnad.
2023 mottog Hattmakarmästare och Modistmästare Lisa Franzén Kungliga Patriotiska Sällskapets Hantverksmedalj för utmärkt yrkesskicklighet.

Om studiebesöket
Studiebesöket skräddarsys efter dina önskemål. Hur lång tid studiebesöket tar beror på vad du vill ska ingå.
Den kortare varianten får du som besökare en inblick i hur en hattmakare arbetar. Under studiebesöket får du tal del av alla verktyg och arbetstekniker som en hattmakare använder. Du får titta på och lära dig mer om alla olika hattmodeller som är uppbyggda på schellackstomme. Det gäller både klassiska hattar som cylinderhattar, grå hög hatt, chapeau-claque, doktorshattens två olika modeller och militärhistoriska hattar som bicorner. Studiebesöket brukar ta 2 timmar och max antal deltagare är 10-15 personer.
Under det längre studiebesöket får du utöver innehållet i det kortare studiebesöket se delar av tillverkningen och hur en schellackstomme tillverkas. Du kan om du vill få testa på olika arbetstekniker och känna på stomjärnens tyngd i handen. Längden på detta studiebesök sträcker sig över en arbetsdag från kl.10.00 till 17.00. Dagen delas in i två delar med paus för lunch. Max antal deltagare är 6 personer.