Hattmakaryrket – en del av svensk hantverkstradition sedan 1597
Hattmakaryrket, med rötter i 1500-talet, är ett av de äldsta levande hantverksyrkena i Sverige. Dock är kunskapen om hur ett hattmakeri ser ut och hur man arbetar med de gamla teknikerna på väg att försvinna. Under 1800-talet hade hattmakarna sina glansdagar. 1790 fanns det 212 hattmakarverkstäder i hela landet. 1940 fanns 25 och 30 år senare, 1970 fanns tre hattmakare i Sverige. Idag finns endast en hattmakare kvar i världen med Mästarbrev i hattmakaryrket – Hattmakarmästare Lisa Franzén.

Hattmakaryrket – Ett utdöende hantverk som ingen tror behöver räddas
I föreläsningen berättar Hattmakarmästare Lisa Franzén om hattmakaryrket, om hur en hattmakare arbetar och varför det är viktigt att bevara traditionen med gesäll- och mästarbrev. Hon pratar även om vad som är skillnaden mellan att vara modist och hattmakare, hon är nämligen den enda i världen som innehar gesällbrev och mästarbrev i båda hantverksyrkena.
Ni får följa med på en historisk resa som startar i slutet av 1500-talet och landar i nutid. Vilka är förutsättningarna för att driva ett hattmakeri i nutid. Och som ensam förvaltare av hattmakaryrket, hur man går tillväga för att rädda ett yrke och hantverk som är på väg att dö ut?

Doktorshatten - Ett kulturhistoriskt arv
Hattmakaryrket och doktorshatten är sammanflätade. Doktorshatten har varit och är fortfarande betydelsefull för att bevara de speciella tekniker och den kunskap om material som är förknippad med den.
Doktorshatten är inte en kommersiellt gångbar produkt. Doktorshatten är en akademisk insignie som omges av ceremoniella regler. Den är en symbol för en tradition där kunskap och utveckling hyllas. Doktorshatten är en del av ett kulturhistoriskt arv sedan 1600-talet som måste vårdas och tas omhand.
Under föreläsningen får du ta del av doktorshattens historia. Hur ser tillverkningen ut idag och hur säkerställer vi doktorshatten som en del av vårt svenska kulturarv. Hur skyddar vi de akademiska insignierna i modern tid?

Boka föreläsning
Är du intresserad av att ta del av Hattmakaryrket och boka en föreläsning kontaktar du oss så diskuterar vi vidare. Som stöd under föreläsningen använder vi gärna en PowerPoint. Bilderna ger åhöraren en intressantare och bättre föreläsningsupplevelse.
Finns det önskemål om att visa upp verktyg och hattar går det också att lösa. Vi kan självklart också skräddarsy en föreläsningen efter ditt önskemål. Hör av dig om du har frågor, eller vill ha förslag på andra upplägg.