Hjälp oss att bevara kunskapen om Hattmakaryrket för framtiden!
Generationers kunskap om hattar, hur de använts, hur de har tillverkats, vilka material och verktyg som använts, går förlorad om vi inte gör allt som står i vår makt för att Hattmakarens kunskap skall bevaras. Inte på ett museum utan som ett levande yrke – med Hattmakare som kraftfulla entreprenörer i livskraftiga företag.


Bli stödmedlem
Vi välkomnar alla som vill verka för att sprida kunskap kring Hattmakarens kunskapstradition. Att bli stödmedlem är ett sätt för dig som vill visa ditt stöd till Sveriges Hattmakare Förening och Hattmakaryrket.
Som stödmedlem får du ta del av Sveriges Hattmakare Förening pågående arbete för Hattmakaryrket.
Ditt stödmedlemskap är viktigt för oss. Hattmakaryrkets framtid hänger på vårt gemensamma engagemang. Genom ditt medlemskap stöttar du ett av de äldsta levande hantverksyrkena med rötter i 1500-talet i Sverige idag.

Köp en stödprodukt
Miniatyrhatt Nåldyna, Hattmakarnas Tygkasse och Boken Livsverk är våra tre stödprodukter. Vi vill att alla våra stödprodukter bär på en historia och anknytning till Hattmakaryrket.
Inspirationen till Miniatyrhatt Nåldynan kommer från miniatyrdoktorshatten som bars på bröstet av filosofie doktorer vid promoveringar till minne av den gamla doktorshatten. I bildkollaget till höger ser du Astronomen Astolf Mozart Möller som promoverades till filosofie doktor 1853 med miniatyrdoktorshatten på bröstet.
Nåldynan är numrerad, handtillverkad och klädd med ripstyget som används till dagens doktorshatt. Ett miniatyrhantverk av högsta klass. Nummerlappen i läder är stämplad med gesäll- och mästarstämpeln och numret på baksidan förseglat med schellack. Den perfekta presenten med unik historisk och akademisk anknytning.


Annat du kan göra
-
Boka föreläsning. Ta del av hattmakarykets historia och lär dig om yrkets arbetstekniker och verktyg.
-
Boka Studiebesök. Besök Franzéns Hattmakeri – världens enda verksamma kompletta hattmakeri. Bakom dörrarna gömmer sig en unik kulturskatt.
-
Hjälpa oss fylla på Kunskapsbanken. Har du en släkting som var hattmakare eller har du ett genuint intresse av hantverk och hattmakeri i synnerhet. Det kan vara arkivbilder, gamla hattar eller anteckningar. Allt material om hattmakeri är välkommet.
-
Bidra med hjälp till dokumentationsarbetet i skrift och rörlig bild. Vi söker efter personer med kunskap inom textbearbetning, foto, video och som vill hjälpa oss med våra bokprojekt.
-
Vill du bidra med en pengagåva sätter du in ditt bidrag på Bankgiro 382-7557. Märk inbetalningen STÖD HATTMAKARYRKET
Så arbetar vi framåt för att rädda Hattmakaryrket
Sveriges Hattmakare Förening har ansvar för en månghundraårig hantverkstradition och dess överlevnad. Varje beslut vi tar framåt kommer påverka Hattmakaryrket in i framtiden. På hemsidan kan du ta del av alla pågående projekt vi jobbar med för att stärka Hattmakaryrket och bygga en stabil plattform för framtida Hattmakare med gesäll- och mästarbrev.

Hattmakaryrkets kugghjul
Hattmakaryrkets alla kugghjul har en lika viktig del i att hattmakaryrket ska finnas kvar. Det krävs inte bara lärlingar och skydd mot yrkestitel utan också ekonomisk stöttning.
Detta för att vi ska kunna fortsätta arbetet för att hattmakaryrket ska kunna bevaras genom dokumentation både i skrift och rörlig bild av arbetstekniker, verktyg mm.
Genom att hattmakaryrket uppmärksammas och lyfts fram på olika sätt bidrar det till att väcka intresset för att hitta eldsjälar som tillsammans med oss vill rädda hattmakaryrket från att försvinna.
Vart går pengarna?
Tack för att du vill vara med och stödja Sveriges Hattmakare Förenings arbete för Hattmakaryrket. Allt arbete i Föreningen sker ideellt. Inga arvoden betalas ut. Pengarna som föreningen samlar in från stödmedlemskap, försäljning av stödprodukter, gåvor, föreläsningar och övriga föreningsaktiviteter går oavkortat till att säkerställa Hattmakaryrket som en del av svensk hantverkstradition sedan 1597. Det är ett omfattande arbete och nedan har vi gjort en sammanställning av vad Sveriges Hattmakare Förening arbetar med just nu.
-
Insamling och dokumentation av hattmakaryrkets historia. Allt historiskt bildmaterial och berättelser samlas i en faktabok/essä om Hattmakaryrket i Sverige Nu och Då.
-
Dokumentera yrkeskunskap och arbetstekniker både i skrift och rörlig bild. Allt material ska sammanställas i bokform och kommer bli utbildningslitteratur för lärlingar.
-
Förvaltning av hattmakarverktyg. Alla verktyg fotograferas och dokumenteras.
-
Få till ett skydd för titeln Hattmakare. Vi vill att endast de som innehar gesällbrev och mästarbrev ska få lov att använda yrkestiteln Hattmakare.
-
Arbeta för att arbetstekniken och framställandet av schellackstommen blir listat som ett Immateriellt kulturarv.
-
Dokumentera olika hattmodeller både klassiska och militärhistoriska. Hattarna fotograferas och dokumenteras.
-
Skydda den svenska doktorshattens två modeller som en del av svenskt kulturarv.
-
Få godkänt hattsömmerska som nytt gesällyrke.
-
Kvalité på lärlingsutbildning. Föreningen arbetar för och har som krav att utbildningars studieplaner motsvarar branschföreningens och yrkets kunskapskriterier och att lärlingar handleds av hattmakare med gesäll-och mästarbrev.
-
Föreningen arbetar för att uppmärksamma, motverka och upplysa om felaktig information kring hattmakaryrket i traditionella och sociala medier.
-
Föreningens årliga drift, underhåll av hemsida, trycksaker, stödprodukter och informationsmaterial.