På 50 år har kunskapen om vad en hattmakare gör gått förlorad. På 70-talet försvann de flesta Hattmakerierna i Sverige. Idag är det få som verkligen vet vad en riktig hattmakare gör. Nedan har vi tagit upp de allra vanligaste missuppfattningarna om Hattmakaryrket.

Vad gör en hattmakare?
En missuppfattningen är att en hattmakare primärt tillverkar filthattar och kepsar. Detta är fel. Filthattar och kepsar har sedan 1800-talet tillverkats på fabriker.
Det är självklart att en hattmakare behärskar materialet filt och kan tillverka filthattar och även sy ihop en keps men hattmakeriets själva ryggrad är schellackstommen och tillverkningen av alla modeller av höga hattar uppbyggda på densamma.


Alla kan kalla sig Hattmakare
Idag är det fritt fram att kalla sig hattmakare utan att vara utbildade hattmakare med gesäll och mästarbrev. Detta bidrar till en underminering av hattmakaryrket. Det är dags att vi lyfter upp kravet på ett skydd av hantverkstitlar på dagordningen. Idag får du inte kalla dig hattmakarmästare detta är reglerat i lag, men samtidigt är det fritt fram att kalla sig hattmakare. Du kan alltså gå några kurser och starta upp ett företag och kalla dig hattmakare utan att ha genomfört utbildning som lärling hos en hattmakarmästare.
Givetvis är det ökade intresset för hattar och hattillverkning positivt men inte på bekostnad av hattmakaryrket. Du kan kalla dig hattdesigner, hatttillverkare, hattkreatör, filthattstillverkare och är du utbildad modist med gesällbrev, kalla dig modist. Låt yrkestiteln hattmakare vara ifred. Sluta underminera och hjälp oss istället i arbetet med att rädda hattmakaryrket från att försvinna genom att skydda yrkestiteln hattmakare.

Yrken som blandas ihop
Modistyrket och Hattmakaryrket blandas ofta ihop. Den största missuppfattningen är att Modist och Hattmakare är samma yrke. Något som är fullständigt felaktigt. Det är två helt olika yrken. En modist är inte en hattmakare som tillverkar herrhattar. Modisten tillverkar Damhattar och Hattmakaren tillverkar Herrhattar.
Det finns även en felaktig bild av att en modistutbildning skulle vara en förberedande utbildning för att bli hattmakare. Detta är helt felaktigt. Modist är ett helt annat yrke och förutom att Hattmakaren och Modisten tillverkar samma accessoar så finns ingen likhet mellan dessa båda hantverksyrken. De tekniker du lärt dig som Modist får du lägga åt sidan och börja om på ruta ett när du påbörjar din lärlingsutbildning till hattmakare.
Vill du veta mer om modistyrket kontakta Sveriges Modistförening som är modisternas branschorganisation. På deras hemsida hittar du information om yrket, utbildningar och mycket mer.

Faktafel i reportage
Media har ett stort ansvar att det som publiceras om hattmakaryrket eller hattmakare är korrekt. Men allt för många gånger blir det fel. Detta gäller både kommersiella tv och radiokanaler som SVT och Sveriges radio. Många gånger har vi tagit kontakt med en redaktion för att påpeka att deras intervju i en tidning eller reportage innehåller faktafel och ger en felaktig bild av hattmakaryrket. Men det är som att tala till döva öron. Svaret vi ofta får är att det är deras rätt att skriva fritt. Att ge en tolkning av verkligheten är viktigast. Att beskrivningen eller reportaget inte är helt sanningsenligt har inte lika stor betydelse.
Så arbetar vi framåt för att rädda Hattmakaryrket
Vår hemsida blir en megafon inte bara för Hattmakaryrket utan för alla hantverksyrken. Sveriges Hattmakare Förening har ansvar för en månghundraårig hantverkstradition och dess överlevnad. Varje beslut vi tar framåt kommer påverka Hattmakaryrket in i framtiden. På hemsidan kan du ta del av alla pågående projekt vi jobbar med för att stärka Hattmakaryrket och bygga en stabil plattform för framtida Hattmakare med gesäll- och mästarbrev.

Hattmakaryrkets kugghjul
Hattmakaryrkets alla kugghjul har en lika viktig del i att hattmakaryrket ska finnas kvar. Det krävs inte bara lärlingar och skydd mot yrkestitel utan också ekonomisk stöttning. Detta för att vi ska kunna fortsätta arbetet för att hattmakaryrket ska kunna bevaras genom dokumentation både i skrift och rörlig bild av arbetstekniker, verktyg mm. Genom att hattmakaryrket uppmärksammas och lyfts fram på olika sätt bidrar det till att väcka intresset för att hitta eldsjälar som tillsammans med oss vill rädda hattmakaryrket från att försvinna.

Bli Stödmedlem
Hjälp oss att bevara kunskapen om Hattmakaryrket för framtiden. Hattmakaryrkets framtid hänger på vårt gemensamma engagemang. Annars riskerar ett hantverksyrke med hela dess kunskapsskatt att gå i graven. Genom att bli stödmedlem stödjer du Sveriges Hattmakare Förenings arbete för Hattmakaryrket. Pengarna som föreningen samlar in från stödmedlemskap, försäljning av stödprodukter och övriga föreningsaktiviteter går oavkortat till att säkerställa Hattmakaryrket som en del av svensk hantverkstradition sedan 1597.