Produktion och arbetsuppgifter i ett hattmakeri
Det är få som verkligen vet vad en hattmakare gör. Detta bidrar till många missuppfattningar. Den ena missuppfattningen är att en hattmakare primärt tillverkar filthattar och kepsar. Detta är fel. Det är självklart att en hattmakare behärskar materialet filt och kan tillverka filthattar och även sy ihop en keps men hattmakeriets själva ryggrad är schellackstommen och tillverkningen av alla modeller av höga hattar uppbyggda på densamma. En annan missuppfattning är att en hattmakare endast tillverkar doktorshattar. Detta är fel. Doktorshatten är en modell av en hög hatt som hattmakaren tillverkar.
Schellackstommen är själva ryggraden inom Hattmakeri. Den är grunden till alla höga hattar såsom cylinderhatt klädd med felb, cylinderhatt klädd med melusin, grå hög hatt, doktorshatt och chapeau-claque. Hattmakaren tillverkar även militärhistoriska hattar, klassiska filthattar, ordenshattar, historiska hattar, folkdräktshattar och specialbeställningar. Förutom nytillverkning arbetar hattmakaren till stor del med renovering, tvätt, utlästning och restaurering av hattar.
Måttagning
Hattmakaryrket är ett av få yrken i Sverige där verktyg och arbetstekniker är densamma idag som på 1800-talet. Alla hattar görs för hand moment för moment från konformatörsmått till färdig hatt. Ett korrekt huvudmått är en förutsättning för att tillverka en hatt som sitter perfekt på huvudet. Därför är det viktigt att hattmakaren får så bra uppgifter som möjligt om både huvudmått och huvudform. Ett vanligt omkretsmått säger ingenting om huvudformen eftersom omkrets och huvudform inte är samma sak.


Konformatör
Det perfekta måttet tas med en konformatör. Det är ett komplext måttagningsverktyg som mäter huvudets form och storlek. När konformatören sätts på kundens huvud formar sig konformatörens alla ben runt skallen.
När konformatören sitter på korrekt position fälls luckan på konformatören ned. När luckan fälls ned skapas ett avtryck på det papper som sitter fast bakom luckans metallring. Avtrycket visar en förminskad bild av huvudets form som sedan förstoras till rätt skala i ett annat verktyg.
Konformatören som används får under inga omständigheter vara skadad eller sakna delar. En trasig konformatör tar inte korrekta mått. Konformatörsmått taget med en defekt konformatör blir således helt värdelöst. Detsamma gäller måttagningstekniken. Vet du inte hur ett korrekt konformatörsmått ska tas blir måttet värdelöst.

Huvudformer
Bilden visar olika mått taget med en konformatör. Här blir det tydligt hur huvudets form kan variera. Huvudet är nästan aldrig symmetriskt utan fullt av knölar och ojämnheter.
Huvudformen kan vara allt ifrån helt rund till långsmal eller päronformad. Variationerna är oändliga. Ett enkelt omkretsmått i centimeter säger ingenting om vilken form ditt huvud har.
Huvudformen är som ett fingeravtryck, unikt just för dig. Det är därför nästan omöjligt att låna en hatt som kommer att sitta perfekt. Eftersom schellackstommen är hård måste hatten formas efter huvudet med alla dess knölar och ojämnheter.
Nytillverkning av hattar
Hanteringen av alla hattmakarverktyg, kunskap om material och tillverkningstekniker som används idag har gått i arv från hattmakarmästare till hattmakargesäller genom generationer hattmakare. Det är tack vare traditionen med gesällbrev och mästarbrev som kunskapen om yrket och de unika tillverkningsteknikerna finns kvar i Sverige. Det är en traditionen som kommer fortsätta in i framtiden, när kommande generationer hattmakarlärlingar utbildas och tar över.
Inom hattmakeri har vi två viktiga tekniker. Det är dels tekniken med att tillverka schellackstommen som är grunden för alla höga hattar. Denna teknik har bevarats tack vare den årliga produktionen av schellackstommen som är unik i Sverige. Den andra tekniken är tillverkning av filthattar efter friformningsteknik. Friformning innebär att hela filtämnet formas för hand med speciella tekniker. När en filthatt friformas används en slät kulle och en matris. Skåra, grepp och stuk på brätte formas på frihand utifrån bild eller skiss.

Cylinderhatt Felb
Denna hattmodell byggs upp av en schellackstomme. När stommen är klar kläs den med ett felbliknande material som liknar originalet från 1800-talet. En cylinderhatt i felb kan endast tillverkas i svart. Hattens höjd varieras efter tycke och smak. Den vanligaste höjden på en modern cylinderhatt idag är 13 cm. För att uppnå perfekt passform rekommenderas att hatten tillverkas efter ett konformatörsmått.
Tillverkningen av en cylinderhatt i felb ingår i mästarprovet. Innan mästarprovet påbörjas väljer hattmakargesällen mellan att tillverka en cylinderhatt i felb eller en cylinderhatt i melusin. Färgen på melusinen måste vara svart.

Cylinderhatt Melusin
Denna hattmodell byggs upp av en schellackstomme. När stommen är klar kläs den med en långhårig hårfilt, kallad melusin. Vanligaste färgen på en cylinderhatt är svart. Till skillnad från cylinderhatten i felb som bara går att få i svart kan en cylinderhatt klädd med melusin tillverkas i den färgen kunden önskar då melusinen kan beställas i en stor variation av färger. Hattens höjd varieras efter tycke och smak. Den vanligaste höjden på en modern cylinderhatt idag är 13 cm. För att uppnå perfekt passform rekommenderas att hatten tillverkas efter ett konformatörsmått.
Tillverkningen av en cylinderhatt i melusin ingår i mästarprovet. Innan mästarprovet påbörjas väljer hattmakargesällen mellan att tillverka en cylinderhatt i felb eller en cylinderhatt i melusin. Färgen på melusinen måste vara svart.

Grå Hög hatt/Derbyhatt
Denna hattmodell byggs upp av en schellackstomme. När stommen är klar kläs den med korthårig grå hårfilt. På denna variant är hattbandet och roulébandet i samma nyans som filten eller något mörkare. I Sverige kallas en grå hög hatt även för derbyhatt. Detta kan förvilla då derbyhatt utomlands syftar på en helt annan hattmodell. Hattens höjd varieras efter tycke och smak. Den vanligaste höjden på en modern grå hög hatt/derbyhatt idag är 13 cm. För att uppnå perfekt passform rekommenderas att hatten tillverkas efter ett konformatörsmått.
Tillverkningen av en grå hög hatt/derbyhatt ingår i gesällprovet. Innan gesällprovet påbörjas väljer lärlingen mellan att tillverka en grå hög hatt/derbyhatt med svart eller grått hattband.

Grå Hög hatt/Derbyhatt
Denna hattmodell byggs upp av en schellackstomme. När stommen är klar kläs den med korthårig grå hårfilt. På denna variant är hattbandet svart och roulébandet i samma nyans som filten. I Sverige kallas en grå hög hatt även för derbyhatt. Detta kan förvilla då derbyhatt utomlands syftar på en helt annan hattmodell. Hattens höjd varieras efter tycke och smak. Den vanligaste höjden på en modern grå hög hatt/derbyhatt idag är 13 cm. För att uppnå perfekt passform rekommenderas att hatten tillverkas efter ett konformatörsmått.
Tillverkningen av en grå hög hatt/derbyhatt ingår i gesällprovet. Innan gesällprovet påbörjas väljer lärlingen mellan att tillverka en grå hög hatt/derbyhatt med svart eller grått hattband.


Chapeau-Claque
Denna hattmodell byggs delvis upp av en schellackstomme. Stomväven på kullens sida har bytts ut mot en fjädrande metallställning likt den som syns på bilden. Platten på en chapeau-claque tillverkas av stomväv. Därefter kläs platten och ställningen med tyg. När kullen är klar monteras ställningen fast på det färdiga brättet.
En Chapeau-claque tillverkas antingen i sidenrips eller sidenduchesse. Den vanligaste färgen är svart men kan beställas i den färg och det tyg som kunden önskar. Höjden avgörs av ställningens höjd. En chapeau-claque kan inte tillverkas efter ett konformatörsmått då metallställningen inte går att formatera.
Tillverkningen av en chapeau-claque ingår i mästarprovet och kan tillverkas i sidenrips eller sidenduchesse. Färgen måste vara svart.

Doktorshatt
Detta är den vanligaste doktorshattsmodellen och används vid de flesta lärosäten i Sverige. Denna hattmodell byggs upp av en schellackstomme. Den har en veckad kulle och slätt brätte på både ovansidan och undersidan. Rosett med hattmärket är monterat framtill på hatten. Teologie doktor har inget hattmärke utan en teologierosett i svart ripsband framtill. Hattmärket på doktorshatten bestäms av universiteten och den fakultet du tillhör. Det förgyllda hattmärket gestaltar fakulteternas respektive symboler. Hatten ska vara 13 cm hög och kläs med svart ripstyg. Modellen är densamma för både dam och herr.
Tillverkningen av en doktorshatt ingår i gesällprovet. Innan gesällprovet påbörjas väljer lärlingen vilken av doktorshattsmodellerna som ska tillverkas.

Doktorshatt Lundamodell
Lundamodellen får endast lov att användas vid Lunds Universitet, Malmö Universitet och Blekinge Tekniska Högskola. Denna hattmodell byggs upp av en schellackstomme. Den har en veckad kulle och ett veckat brätte på både ovansidan och undersidan. Rosett med omtag är monterad baktill och hattmärket är monterat framtill. Teologie doktor har inget hattmärke utan en teologierosett i svart ripsband framtill. Hattmärket på doktorshatten bestäms av universiteten och den fakultet du tillhör. Det förgyllda hattmärket gestaltar fakulteternas respektive symboler. Hatten ska vara 13 cm hög och kläs i svart ripstyg. Modellen är densamma för både dam och herr.
Tillverkningen av en doktorshatt ingår i gesällprovet. Innan gesällprovet påbörjas väljer lärlingen vilken av doktorshattsmodellerna som ska tillverkas. Under mästarprovet måste en Lundamodell tillverkas.

Bicorne
En bicorne är uppbyggd på en schellackstomme. Vid tillverkning används samma tekniker, verktyg och material som vid uppbyggandet av schellackstommen till en hög hatt. Hela bicornen är klädd med felb.
Dekorationerna på bicornen såsom färg och utseende på kokard, val av galon bestäms utifrån om den ska användas för civil användning eller militär användning. Knappen på sidan är kopplad till bärarens funktion och ämbete.
En del bicorner kan ha plymasch. Färgen på en plymasch kan antingen vara vit eller svart och tillverkas av strutsfjäder. De större parad plymerna kan vara helt svarta, helt gula eller blågula och tillverkas av strutsfjäder.

Chapeau-Bras
Denna variant av bicorne är ihopfällbar och tillverkas av samma stomväv som används vid tillverkning av schellackstommen. En chapeau-bras ska precis som chapeau-claque gå att fälla ut och fälla ihop utan problem. Hela chapeau-bras är klädd med felb.
Dekorationerna på en chapeau-bras såsom färg och utseende på kokard, val av galon bestäms utifrån om den ska användas för civil användning eller militär användning. Knappen på sidan är kopplad till bärarens funktion och ämbete.
En del chapeau-bras kan ha plymasch. Färgen på en plymasch kan antingen vara vit eller svart och tillverkas av strutsfjäder.

Plommonstop
Denna hattmodell kallas även för bowler. Den är tillverkad av hårfilt och friformad i ett helt stycke. Innan formningen kan påbörjas måste filtämnet mättas med appretur så filten blir stenhård. Därefter formas filten på den stock som valts ut till kullen. Kullens klassiska raka men ändå runda form ger plommonstopet sitt karaktäristiska utseende.
Det är viktigt att det är rätt proportioner mellan kullen och brättet. Från bandstället pressas brättet och renskärs. Därefter formas roulékanten upp och pressas jämn. Skålningen ska vara klassisk med en mjuk rundning.
Den vanligaste färgen på ett plommonstop är svart. Men går givetvis att tillverkas i andra färger. Ripsbandet som används till roulébandet, hattbandet och rosett med omtag ska vara i samma färg som filtens färg.

Cambridge
Denna hattmodell är en fusion mellan en hög hatt och ett plommonstop. Den är tillverkad av hårfilt och friformad i ett helt stycke. Innan formningen kan påbörjas måste filtämnet mättas med appretur så filten blir stenhård. Därefter formas filten på den stock som valts ut till kullen. Till skillnad från plommonstopets runda form ska kullen på en cambridge vara platt med en svagt rundad kant.
Det är viktigt att det är rätt proportioner mellan kullen och brättet. Från bandstället pressas brättet och renskärs. Därefter formas roulékanten upp och pressas jämn. Skålningen ska vara klassisk med en mjuk rundning.
Den vanligaste färgen på en cambridge är svart. Men går givetvis att tillverkas i andra färger. Ripsbandet som används till roulébandet, hattbandet och rosett med omtag ska vara i samma färg som filtens färg.

Homburg
Denna hattmodell kallas även för rouléhatt på svenska. Den är tillverkad av hårfilt och friformad i ett helt stycke. Innan formningen kan påbörjas måste filtämnet appreteras så filten blir styv. Därefter formas filten på den stock som valts ut till kullen.
Det är viktigt att det är rätt proportioner mellan kullen och brättet. Från bandstället pressas brättet och renskärs. Matrisen som brättet ska formas på ska vara liksidig och ha en rundad skålning. Därefter formas roulékanten jämt upp runt hela brättet innan roulébandet monteras. Kullen friformas och får sitt karakteristiska utseende.
Klassiska färger på homburg är svart och gråa toner men går givetvis att tillverka i valfri färg. Vanligast är att ripsbandet som används till roulébandet, hattbandet och rosett med omtag är i samma färg som filten men ibland kan hattbandet vara i en annan färg.

Fedora
Det finns många klassiska modeller av filthattar och fedora är en av dom. Den är tillverkad av hårfilt och friformad i ett helt stycke. Innan formningen kan påbörjas måste filtämnet appreteras så filten blir styv. Därefter formas filten på den stock som valts ut till kullen.
Det är viktigt att det är rätt proportioner mellan kullen och brättet. Från bandstället pressas brättet och renskärs. Val av matrismodell som brättet ska formas på beror på vilket uttryck och karaktär som hatten ska ha.
Ytterkant på brätte kan vara renskuret, sytt eller kantat med ripsband. Kullen friformas och får sitt karakteristiska utseende med skåra och grepp. Ripsbandet som används till hattbandet och rosett med omtag är ofta i samma färg som filten men kan vara i annan färg.
Tillverkningen av en klassisk filthatt ingår i gesällprovet. Modellen är valfri, huvudsak är det är en klassik herrmodell och att den är tillverkad med friformningsteknik.

Folkdräktshattar
Alla herrmodeller av folkdräktshattar är tillverkade av filt och friformas i ett helt stycke. Innan formningen kan påbörjas måste filtämnet appreteras så filten blir styv. Därefter formas filten på den stock som valts ut till kullen.
Hattmodell och dekorationerna varierar beroende av vilken folkdräkt hatten ska användas till. Precis som med doktorshatten finns det regler som ska efterföljas så att rätt modell och rätt dekorationer används.
De dekorativa banden tillverkas för hand precis som tupporna som är namnet på garnbollarna. Sveriges hemslöjdsföreningar som finns runt om i landet är en säker källa för kunskap och expertis inom området.
Folkdräktshatten på bilden hör till lekdsandsdräkten och är dekorerad med leksandsbandet och två tuppor.
Renovering av hattar
Förutom nytillverkning är renovering av hattar en stor del av arbetsuppgifterna i ett hattmakeri. Det kan röra sig om enkla arbeten till mer avancerade uppdrag. Materialkännedom och kunskap om tillverkningstekniker är en viktigt del för att kunna utföra alla typer av reparationer och restaureringsarbeten. Att lära känna alla material på djupet är en förutsättning för att kunna rengöra en hatt och fläck på ett korrekt sätt. När det gäller utlästning gäller det att veta vilken teknik som ska användas vid vilken utlästning. Att ha kunskap om alla hattmodeller hur dom är tillverkade och uppbyggda gör att det går att reversera bakåt moment för moment.


Reparation
Reparation kan utföras på de flesta typer av hattar. Allt beror på hur skadad hatten är. Det går att byta ut hattband, rouléband, hattrem, foder och andra dekorationer.
När en hatt ska renoveras måste man backa bakåt flera tillverkningssteg för att komma åt den delen som ska bytas ut eller lagas. När skadorna är åtgärdade monteras alla delarna tillbaka på plats igen.
Det som inte går att reparera är om fibrerna i en stråhatt gått helt av eller om det blivit ett hål rakt igenom en filtstomme. Detsamma gäller om en chapeau-claque ställning gått sönder.


Restaurering
Om en schellackstomme skadats går den att restaurera och pressa tillbaka till ursprunglig form. Till detta används speciella tekniker och verktyg anpassade just för restaureringsarbeten.
Med tiden blir alla material väldigt sköra och torra. Innan restaureringsarbetet kan påbörjas måste först en ytterst noggrann genomgång göras av hatten innan delarna varsamt plockas isär.
Vid restaurering av schellackstommen får endast spritlack och vattenlack användas. Tillförs andra limvarianter förstörs schellackstommen och den gyllene schellackcirkeln.


Tvätt
Många material som hattar tillverkas av, är anpassade för att tåla väder och vind. Man kan därför med goda resultat tvätta hårt smutsade hattar, om man vet hur man ska gå tillväga.
Val av rengöringsteknik beror på vilket material hatten är tillverkad i. Torrtvätt och våttvätt är de vanligaste rengöringsteknikerna.
Känsligare material som felb på cylinderhattar rengörs med en speciell teknik. När felben rengjorts måste cylinderhatten potanceras för att få upp sin glans.

Utlästning mjuka hattar
Till gruppen mjuka hattar räknas de flesta filthattar, tyghattar och kepsar. Storleken kan justeras både uppåt och nedåt, förutsatt att det inte är alltför stor skillnad mellan hattens storlek och huvudmåttet.
Mjuka hattar lästas ut med hjälp av ett verktyg som kallas utlästare. Vilken utlästare som ska användas beror på hattmodell och form. För att en hatt ska klara av utlästningen måste hatten vara i gott skick.
Ånga och värme används aldrig vid utlästning. Används fel utlästare, ånga eller värme är risken överhängande att hatten förstörs. En minskning av hattstorleken görs enkelt med hattkork innanför hattremmen.

Utlästning hårda hattar
Till skillnad från mjuka hattar måste hårda hattar lästas ut på ett helt annat sätt. Till hårda hattar räknas alla hattar uppbyggda på schellackstomme och hårt appreterade hattmodeller som plommonstop och cambridge.
Det är konformatörsmåttet som avgör om det går att lästa ut en hård hatt. Finns det utrymme för justering formateras hatten med hjälp av en formaterare. En minskning av hattstorleken justeras med hattkork innanför hattremmen.
Den enda hatt som inte låter sig ändras är Chapeau-Claquen. Det beror på att ställningen som hatten är uppbyggd på är svetsad och kan helt enkelt inte göras större. Hårda hattar får aldrig lästas ut på en utlästare som används vid utlästning av mjuka hattar.