Skydd av yrkestiteln Hattmakare
Idag är det fritt fram att kalla sig Hattmakare utan att ha genomfört en lärlingsutbildning som leder till gesällbrev. Vem som helst kan starta ett företag och titulera sig hattmakare utan att någon kontrollerar att personen är utbildad hattmakare med gesällbrev. Hur ska vi kunna motivera de som vill bli hantverkare att kämpa sig igenom en hantverksutbildning och genomföra ett gesällprov när det samtidigt inte finns något hinder att ta sig en hantverkstitel utan utbildning.
Detta är ett hot inte bara mot hattmakaryrket utan mot alla hantverksyrken och är en Davids kamp mot Goliat. Ska vi ha skickliga hantverkare kvar i Sverige måste vi börja ställa krav både på vem som får ta sig en hantverkstitel och samtidigt sätta krav på de som beställer och upphandlar hantverksprodukter. Minikrav måste vara att hantverkaren har gesällbrev. Risken är annars att vikten av gesäll- och mästarbrev utarmas och så småningom försvinner.

Sveriges Hattmakare Förening arbetar aktivt för att få följande titlar och namn skyddade:
-
Hattmakaryrket – Namnet på yrket
-
Hattmakare – Yrkestitel
-
Hattmakeri – Namnet på verkstaden där en hattmakare arbetar
Dessa titlar och namn ska endast få användas av hattmakare med gesällbrev och mästarbrev.
Vi välkomnar fler utövare inom yrket
Vill man kalla sig hattmakare finns inga genvägar. Om de som vill kalla sig hattmakare gör gesällprovet medverkar de till att skydda yrkets kunskapsarv så att hattmakaryrkets kvalitets- och kunskapstradition lever vidare. Varje år går SHF igenom vad som skrivits om hattmakaryrket. Använder du yrkestiteln hattmakare, hattmakaryrket eller ordet hattmakeri felaktigt skickas ett informationsbrev där SHF informerar om hattmakaryrkets sårbarhet och vikten av att inte bidra till att sprida okunskap och underminera hattmakaryrket. Felaktig information vilseleder också kunder och allmänhet eftersom avsändaren går i god för att produkten som beställs är tillverkad av en utbildad hattmakare med gesällbrev och att man genom beställningen bidrar till yrkets fortlevnad när man i själva verket gör det motsatta.
Gör gesällprovet kostnadsfritt
SHF informerar även om att vi behöver bli fler hattmakare med gesällbrev. Kallar du dig hattmakare utan att inneha gesällbrev har SHF ett stående erbjudande att få göra gesällprovet kostnadsfritt. SHF står för alla praktiska förberedelser, material, lokaler, verktyg, kost och logi. Det enda du måste göra är att anmäla intresse och komma överens om datum när provet ska genomföras. Hittills har samtliga personer som kallar sig hattmakare utan att vara utbildade med gesäll och mästarbrev tackat nej till erbjudandet. Det är glasklart att man gärna använder yrkestitel för att framhäva och lyfta sitt egna företag genom falsk marknadsföring men man är inte villig att bevisa att man behärskar alla kunskaper och har vad som krävs för att genomföra gesällprovet.
Säkerställa kvalité och ställa krav på lärlingsutbildningar
Ett hantverksyrke kan du lära dig på många sätt. Hantverksutbildningar finns på skolor eller företag samt som traditionella lärlingsutbildningar hos hantverkare. Flera olika utbildningsvägar kan alltså leda till samma yrke.
Hattmakaryrket kan du bara lära dig genom traditionell lärlingsutbildning. Det betyder att lärlingen går sida vid sida bredvid sin mästare och kopierar varje rörelse och arbetsmoment. Men ett hantverksyrke består inte bara av tillverkning. Som lärling ska du förutom tillverkningsbiten få ta del av hela yrket vilket innefattar yrkets alla verktyg, hattmodeller, material, tillverkning av material, tillverkning av verktyg, yrkets historia och tradition.
Kravet för att få ta emot och utbilda en hattmakarlärling är att handledaren innehar mästarbrev i Hattmakaryrket samt är medlem av Sveriges Hattmakare Förening. Gesäll- och Mästarbrev är Hattmakaryrkets yrkeslegitimationer. Dessa yrkeslegitimationer är ett bevis på att handledaren har den kompetens som krävs för att utbilda en lärling.

Godkänd handledare
Varför vi ställer krav på att handledaren ska inneha mästarbrev är för att säkerställa att handledaren har den yrkeskompetens som krävs för att ge lärlingen de bästa förutsättningarna, under sin utbildning, att lära sig hela hattmakaryrket och och inte delar av yrket.
En utbildad handledare med mästarbrev vet hur och på vilket sätt lärlingen efter avslutad utbildning ska vara förberedd inför sitt gesällprov. Ett gesällprov innefattar inte bara provets praktiska delar. Det är viktigt att lärlingen kan lägga upp en genomförande plan så att alla provets delar som ska utföras kommer genomföras på bästa sätt och inom provets avsatta tid.
Hattmakaryrkets utsatta och sårbara position gör att det är av yttersta vikt att säkerställa kompetenskrav på handledaren för att motverka underminering av hattmakaryrkets kunskapsarv. Det går inte att jämställa en utbildad hattmakare som innehar gesällbrev och mästarbrev med någon som är självlärd.
Branschorganisationerna en garant för yrkeskompetens
Ansvariga på yrkeshögskoleutbildningarna är inte utbildade hattmakare och kan inte avgöra om en person som vill bli handledare för en hattmakarlärling har de yrkeskunskaper som krävs. Expertisen för att avgöra om en hantverkare inom ett hantverksyrke har den yrkeskompetans som krävs finns hos alla hantverksföreningar och hantverksförbund runt om i Sverige.
Sveriges Hattmakare Förening är Hattmakarnas branschorganisation och är en garant för att du som lärling vet att din handledare har de yrkeskunskaper som krävs för att ge dig de bästa förutsättningarna att lära dig hela hattmakaryrket och bli en skickliga hattmakare.
Är du intresserad av att gå en yrkeshögskoleutbildning och lära dig ett hantverksyrke. Kontakta yrkets branschorganisation och fråga om den arbetsplatsen som just du vill söka lärlingsplats hos har den yrkeskunskap som branschen kräver för att ta emot en lärling.
Hattsömmerska nytt gesällyrke
Sedan tidigt 1800-tal arbetade det hattsömmerskor bredvid hattmakarna i hattmakerierna. Hatten gick fram och tillbaka mellan hattmakaren och hattsömmerskan under produktionsprocessen. Det gjorde både arbetet och produktionen effektivare och hattmakaren kunde på så sätt producera fler hattar. I takt med att hattmakerierna minskade i antal och beställningarna uteblev gick hattmakaren över att tillverka alla delar av hatten själv och rollen för hattsömmerskan försvann.
Att arbeta som hattmakare är fysiskt krävande och tekniskt avancerat. Under en lärlingsperiod måste lärlingen stegvis bygga upp styrka och uthållighet. Den fysiska uppbyggnaden går inte att forcera, då finns risken att lärlingen pressar sig för hårt och överbelastar kroppen, vilket kan resultera i bestående skador. Styrkan måste byggas upp gradvis och tar tid. Utöver den fysiska styrkan i armar, rygg och bål måste man träna upp greppstyrkan i händerna och styrkan i handlederna. Förutom att stomjärnen är tunga är dom också väldigt varma. Lärlingen måste först bli vän med stomjärnen och inte vara rädd för värmen. När tryggheten att jobba med stomhjärnen infinner sig påbörjas den tekniska träningen och att träna upp snabbhet.
Utöver den fysiska krävande biten är hattmakaryrket tekniskt avancerat. Sömnadsteknikerna liknar inte några andra sömnadstekniker och det tar tid att träna upp snabbhet och precision. Därtill ska lärlingen lära sig alla material från grunden, framställning och tillverkning av alla material, tillverkning av verktyg, lära sig tillverka alla hattmodeller, dekorationer, yrkets historia och traditioner. Att bli en bra hattmakare tar tid och det finns inga genvägar.
Det går inte att lära sig hattmakaryrket på 100 veckor
Om vi bortser från den nya Hattmakarutbildningen på tre år via Hantverksakademin i Stockholm så har tidigare och nuvarande hantverksutbildningar en utbildningslängd på endast 100 veckor, ca 2 år. Vi har från början påpekat att det inte går att lära sig hattmakaryrket på den korta tiden och vara redo för att göra sitt gesällprov efter 100 veckor. Den tiden som vi anser behövs är en lärlingstid på 4 år om den som ansöker inte har förkunskaper inom sömnad.

I utbildningsmallen på 100 veckor ska den som ansöker om att bli hattmakarlärling dessutom ha minst ett års förberedande praktik inom sökt yrke. Då det är svårt att hitta praktik i hattmakaryrket så har den som ansöker om att bli hattmakarlärling aldrig besökt ett hattmakeri.
Lägg därtill att den som ansöker oftast har en helt annan bild av hattmakaryrket och blir chokade när man inser att schellackstommen är det som är ryggraden inom hattmakeri inte filthattar och kepsar.
Det har även funnits en felaktig bild av att modistutbildning skulle vara en förberedande utbildning för att bli hattmakare. Detta är helt felaktigt.
Modist är ett helt annat yrke och förutom att Hattmakaren och Modisten tillverkar samma accessoar så finns ingen likhet mellan dessa båda hantverksyrken.
De tekniker du lärt dig som Modist får du lägga åt sidan och börja om på ruta ett.
Den nya treåriga Hattmakarutbildningen på Hantverksakademin
Vi gläds åt att Hantverksakademin varit lyhörda och arbetat fram en treårig hantverksutbildning. Hantverksakademin har lagt örat mot marken och kommunicerat med branschorganisationerna och vilka behov som finns. Den treåriga hantverksutbildningen kommer bidra till att fler hantverkare kan ta emot lärlingar.
Nu när den treårig Hattmakarutbilningen via Hantverksakademin i Stockholm finns kunde vi ha lagt ansökan om att Hattsömmerska ska bli ett gesällyrke åt sidan men vi beslutade att fortsätta. Anledningen är för att vi ser Hattsömmerska som en förberedande utbildning till Hattmakare. Går du 100 veckor som Hattsömmerskelärling och därefter går 100 veckor som Hattmakarlärling blir den totala tiden 4 år. Som Hattsömmerska behöver du inga förkunskaper inom sömnad.
Hattsömmerskeyrket blir en språngbräda vidare in i Hattmakaryrket
Vi behöver bli fler hattmakare och vi ser Hattsömmerskeyrket som en förberedande utbildning innan man går vidare och utbildar sig till hattmakare. Under utbildningen som Hattsömmerska lär sig lärlingen alla grunderna i hattmakeriets verksamhet. Lärlingen lär känna alla verktyg och deltar i framställning av material och tillverkningsprocessen. Fokus på utbildning ligger på de avancerade sömnadsteknikerna som utöver den fysiskt tekniska krävande biten är en del av hattmakaryrket. När lärlingen är klar med 100 veckor Hattsömmerskeutbildning är man förberedd för att gå vidare till Hattmakarutbildningen på 100 veckor. Vi kallar denna variant för 2+2.
Den nya treåriga Hattmakarutbildningen via Hantverksakademin är den andra vägen in till Hattmakaryrket. Den kallar vi 1+3 då den som ansöker måste ha grundläggande kunskaper inom sömnad.
2016 påbörjades dom första skisserna på provbestämmelserna till Hattsömmerskeyrket. I januari 2025 skickade vi in provbestämmelserna för granskning. Vid sidan av den treåriga Hattmakarutbildningen via Hantverksakademin blir Hattsömmerskeyrket 100 veckor ett av flera steg som kommer göra det enklare för den som vill lära sig hattmakaryrket att hitta en väg in i yrket.
Föreningen måste tänka långsiktigt och säkerställa att det finns flera vägar in till hattmakaryrket som håller hög kvalitet och ger framtida lärlingar de bästa förutsättningarna att lära sig Hattmakaryrket. Vi hoppas att vi får gehör av Sveriges Hantverksråd för vår vision och att Hattsömmerska blir ett nytt gesällyrke.
Dokumentera yrkeskunskap och arbetstekniker
En skicklig hantverkare får allt att se enkelt ut. Arbetet pågår helt obehindrat under tiden samtalet flyter på medans händerna jobbar på till synes helt av sig självt. Mycket av yrkeskunskapen nöts in och sitter tillslut i muskelminnet. Yrkeskunskapen blir en del av hantverkarens dna. Händerna jobbar som ett självspelande piano. Precis som inom alla hantverksyrken och hos alla hantverkare finns mycket av kunskapen inne i huvudet. Precis så är det med hattmakaryrket och vi har påbörjat det gedigna arbetet att få ner allt i skrift, foto och rörlig bild.
Hattmakaryrket är ett av få yrken där det inte finns en enda bok eller referensmaterial att tillgå under en lärlingsutbildning. Mycket av kunskapen har förts vidare muntligen. Detta gör hattmakaryrket ännu mer sårbart då mycket av kunskapen inte finns dokumenterad. Ett enda arbetsmoment innefattar många omedvetna små rörelser. Att detaljerat skriva ner hur handen ska röra sig eller hur ett verktyg ska pressas mot ett underlag kan verka enkelt men det tar tid.
Under lång tid har arbetat pågått med att försöka sammanställa och skriva ner allt så det ska finnas kvar för generationerna av hattmakare som tar vid. Allt ska ner i bokform och ligga till grund som utbildningsmaterial för framtida lärlingar. Bokprojektet heter Hattmakaryrkets ABC och är tänkt att vara en bokserie uppbyggd av 12 mindre kompendier som sammantaget blir ett gediget stöd både under och efter lärlingsutbildningen inom hattmakaryrket. Materialet ska finnas där som en guide genom yrkeslivet.

Hattmakaryrkets ABC
-
Material & Tillverkning av material
-
Verktyg & Maskiner
-
Tillverkning & Reparation av verktyg
-
Tillverkningstekniker filt & tyg
-
Tillverkningsteknik schellackstomme
-
Sömnadstekniker & Dekorationer
-
Restaurering & Reparation
-
Klassiska Hattmodeller
-
Militärhistoriska Hattmodeller
-
Akademiska Traditioner
-
Yrkets historia
-
Fackspråk & Ordlista
Bokserie uppbyggd av 12 mindre kompendier
Varför valet har landat på en uppdelad bokserie med 12 mindre kompendier är för att materialet också ska fungera i det verkliga arbetslivet. Det blir omständligt och bökigt att ta fram en tung bok varje gång den behövs som ett stöd i arbetet. Risken är då att den står där och samlar dam i bokhyllan. Med en serie 12 mindre kompendier blir det smidigare att ta fram enbart det kompendie som hattmakaren behöver just för stunden.
Att gå från nedskrivet och antecknat material till att få ner allt i bokform är ett gigantiskt steg. Det kräver inte bara hjälp från personer som har kunskaper inom textbearbetning och foto, vi behöver även expertishjälp och kunskap om hur man bygger upp en bok som ska fungera som utbildningsmaterial. En annan utmaning är att lösa den ekonomiska stöttningen.
Vi vet att det finns eldsjälar som tillsammans med oss vill hjälpa och stötta oss framåt så föreningens vision om Hattmakaryrkets ABC blir verklighet.
Förvaltning och dokumentation av hattmakarverktyg
Sveriges hattmakare Förening ansvarar för alla de hattmakarverktyg och annat material som kan kopplas till Hattmakaryrket och som har doneras till föreningen. Inför att Sveriges Hattmakare Förening skulle återuppstå 2013 beslutade Hattmakarmästare Mark Eriksson och Hattmakarmästare Lisa Franzén att donera alla sina hattmakarverktyg och material knutet till hattmakaryrket till föreningen. Detta gjordes i syftet att de ovärderliga verktygen och den dokumentationen som fanns inte skulle hamna i orätta händer eller på ett museum efter deras bortgång.

Världsunik samling
Verktygssamlingen Sverige Hattmakare Förening ansvarar för är världsunik. För att hattmakaryrket ska kunna överleva måste det finns möjlighet att göra nya verktyg efter de orginalverktyg som finns. Detsamma gäller äldre hattmodeller och annat material knutet till hattmakaryrket. De hattar som doneras sparas i utbildningssyfte för att de äldre teknikerna ska gå att studera vid exempelvis restaureringar.
Det är en levande verktygssamling vilket innebär att verktygen ska användas av verksamma hattmakare med gesällbrev och mästarbrev. På det sättet säkerställer vi att verktygen används och att bristen och avsaknaden av verktyg inte ska vara ett hinder för att starta ett hattmakeri. Det kommer alltid möjlighet att använda verktygen för att används som mall vid nytillverkning. Hattmakare med gesällbrev och mästarbrev har tillgång till alla verktyg och material som Sveriges Hattmakare Förening förvaltar och ansvarar för.
Verktygsnamn på fyra språk
Vi har påbörjat den omfattande dokumenteringen av alla verktyg. Varje verktyg fotograferas och korrekt namn på verktyg samt användningsområde skrivs ner. Materialet ska finnas som en kunskapsbank inte bara för utövare inom hattmakaryrket utan även för exempelvis museum som kan använda informationen. Förutom det svenska namnet arbetas det med att ta fram namnet på engelska, tyska och franska. Tanken är att materialet ska ner i bokform och vara ett av kompendierna i Hattmakaryrkets ABC.
Dokumentation av hattmakaryrkets historia
Att dokumentera ett yrke med en över fyrahundaårig historia är ett omfattande arbete. Det kan många gånger liknas vid en arkeologisk utgrävning men alla bitar stora som små behövs för att lägga det stora pusslet över hattmakaryrkets historia. Vi har kommit en bra bit på väg och det är alltid lika givande när en pusselbit plötsligt passar i tomrummet och bilden börjar klarna och personen på det gamla svartvita fotografiet får liv igen.

Historiskt släktträd
Hattmakaryrkets historia är yrkets dna och en av de viktigaste beståndsdelarna och måste finnas där för att yrket ska överleva.
Förutom personporträtt dokumenterar vi hattmakaryrkets historiska utmaningar och hur samhällets förändringar näst intill bidrog till att hattmakaryket höll på att försvinna helt.
För att få en fullständig och komplett bild av Hattmakaryket har vi börjat backa bakåt i tiden och skissa upp ett hattmakarträd. Helt enkelt en insamling och dokumentation av hattmakaryrkets historia.
Allt historiskt bildmaterial och berättelser är tänkt att samlas i en faktabok/essä om Hattmakaryrket i Sverige nu och då. Antingen som en fristående bok eller som en av kompendierna i Hattmakaryrkets ABC.
Hattmakaryrkets historia Nu & Då
Att gå från nedskrivet och antecknat material till att få ner allt i bokform är ett gigantiskt steg. Det kräver inte bara hjälp från personer som har kunskaper inom textbearbetning och foto, vi behöver även expertishjälp och kunskap om hur man bygger upp en bok. En annan utmaning är att lösa den ekonomiska stöttningen.
Vi vet att det finns eldsjälar som tillsammans med oss vill hjälpa och stötta oss framåt så föreningens vision om att boken om Hattmakaryrkets Historia Nu & Då blir verklighet.
Schellackstommen – Immateriellt kulturarv
Kunskapen om tekniken och tillverkningen av schellackstommen är världsunik och finns kvar i Sverige tack vare den årliga produktionen av schellackstommen. Men lika världsunikt är också kunskapen som finns kvar om alla hattmodeller uppbyggda på schellackstommen som har förts vidare från hattmakarmästare till hattmakargesäll. Ännu en gång är det bevisat att traditionen med gesällbrev och mästarbrev varit avgörande för att kunskapen om hela Hattmakaryket förts vidare och inte bara delar av yrket.

Världsunikt hantverksarv
Framställningen och uppbyggnaden av schellackstommen måste bevaras och skyddas. Det handlar inte bara om materialen som stommen ska tillverkas i utan också hur vattenlacken och spritlacken ska tillverkas. Lackerna och stomväven ligger till grund både för nytillverkning men också restaureringstekniker inom hattmakeri.
Försvinner kunskapen om hur en korrekt schellackstomme ska tillverkas går kunskapen om tillverkningen av alla hattmodeller uppbyggda på en schellackstomme i graven. Vi kommer aldrig kunna tillverka en doktorshatt, cylinderhatt i felb, en hög hatt klädd med melusin, en grå hög hatt, bicorne, chapeau-bras eller chapeau-claque igen.
Tillverkningstekniken är en del av ett hantverksarv som måste skyddas. Vi arbetar för och vill att tillverkningen av schellackstommen blir ett Immateriellt kulturarv.