I Sverige är det bara yrken med legitimationskrav, oftast i den akademiska eller ingenjörstekniska sfären, som kan försvara en yrkestitel.
Vem som helst kan kalla sig hantverkare – och vem som helst kan kalla sig hattmakare – utan att ha de grundläggande kunskaperna. Som kund hos en hattmakare är du helt utlämnad till din eventuella kunskap om vilka kvalitetskrav som är rimliga. Det krävs med andra ord att du vet vad du vill ha och kan få. Hur ska du kunna försäkra dig om att den du anlitar kan leverera den kvalitet du betalar för?
Hur kan man vara säker på att få bästa kvalité?
För att göra det enklare för dig att se vilka hattmakare som har Gesäll-och Mästarbrev tog vi 2011 fram märkningsstämplar. Detta i nära samråd med Sveriges Hantverksråd och Stiftelsen Hantverk & Utbildning som också godkänt märkningstämplarna som en legitimation av hattmakarens hantverksskicklighet i nutid.
Märkningen fungerar som en signatur och visar att hatten är tillverkad av en utbildad hattmakare. Båda stämplarna gör att det alltid går att härleda vem som tillverkat hatten.
Gesällstämpel
Gesällstämpeln är inspirerad av den gamla skråsymbolen – en hatt och ett gjutjärn inneslutna i en ring. Under skråsymbolen sitter gesällbrevsnummret samt hattmakarens initialer.
Mästarstämpel
I mästarstämplen återfinner du den traditionella mästarsymbolen med trekronor, kugghjul och hammaren. Under symbolen sitter hattmakarens mästarbrevsnummer.
Gesäller tilldelas gesällstämpeln efter godkänt gesällprov. Mästarstämpeln tilldelas efter godkänt mästarprov. I framtiden hoppas vi att när du står inför ett val, väljer en hatt med Gesäll- eller Mästarstämpel.
Vid varje leverans medföljer även foldern Vi är mästare i vårt hantverk! och broschyren En hantverkare med Gesäll- & Mästarbrev har garanterade yrkeskunskaper
Materialet är framtaget av Sveriges Hantverksråd och Sveriges Hattmakare Förening. Informationsmaterialet är en garanti och kvalitetssäkring som informerar kunden om att den beställda varan är tillverkad av en hattmakare med gesäll- och mästarbrev.
Vi hoppas att medvetenheten och kunskapen om hantverksyrken och traditioner växer och att kvalitet och yrkesstolthet även fortsättningsvis får vara hantverkarens signum.
Nästa gång du beställer en hatt eller lämnar in din gamla hatt för renovering – be att få se personens Gesäll- eller Mästarbrev!