Svenska Akademiska Insigniegruppen
2018 bildades Svenska Akademiska Insigniegruppen, en fristående intressegrupp utan medlemsanknytning till föreningen. Gruppen arbetar för att lyfta kvalitetskriterier och bevara kunskapen om de akademiska insignierna. Ambitionen är att informationen ska fungera som ett hjälpmedel och kunskapsbank.
Svenska Akademiska Insigniegruppens ideella arbete lägger en stabil grund för de akademiska insigniernas framtid och överlevnad. Det blir en naturlig fortsättning och komplement till tidigare utgiven akademiska litteratur av författarna E. Louis Backman, Bror Olsson och Torgny Nevéus.
På denna sidan lyfter vi särskilt fram information om doktorshatten. I Kunskapsbanken samlar vi bilder och information under kategorin Akademiska traditioner. Har du bilder, information eller har ett särskilt intresse för Akademiska insignier är du välkommen att kontakta oss. Vi måste tillsammans värna och skydda traditionen som så många andra gjort före oss sedan 1600-talet.

Fyra akademiska insignier
Förutom doktorshatten hör lagerkransen, diplomet och doktorsringen till de akademiska insignierna. Det är under promotionen man får rätten att bära doktorshatten. Doktorshatten symboliserar frihet och makt. Vid promotionen får man doktorshatten som symbol för forskningens frihet.
Sveriges lärosäten har ett kulturhistoriskt ansvar för ceremonierna och de akademiska insignierna. Hattmakaren för produktionen av doktorshatten. Guldsmeden för produktionen av hattmärken och doktorsringen. Vi ansvarar för olika områden men har ett gemensamt kulturhistoriskt ansvar.

Kulturhistoriskt arv
Doktorshatten och hattmakaryrket är sammanflätade. En akademisk insignie som hattmakare tillverkat sedan 1600-talet. Doktorshatten har varit och är fortfarande betydelsefull för att bevara de speciella tekniker och den kunskap om material som är förknippad med den.
Hattmakarnas kunskap om doktorshattens utformning, material, kvalitetsnormer i nutid och ett historiskt perspektiv är ovärderlig. Doktorshatten är en akademisk insignie som omges av ceremoniella regler. Den är en symbol för en tradition där kunskap och utveckling hyllas. Den är en del av ett kulturhistoriskt arv som måste vårdas och tas omhand.
Hur ska en äkta doktorshatt se ut och vilka material ska användas


Ripstyg
En äkta svensk doktorshatt ska traditionsenligt vara klädd med svart ripstyg. Rips är benämningen på en vävteknik där varpen bildar ett mönster så tyget får en randig struktur.
Ripstyget till de svenska doktorshattarna specialbeställs. Det är av yttersta vikt att tyget håller hög kvalité. Billiga kopior av ripstyg i syntet eller syntetblandning får inte användas.
Ripsband med stadkant
Ripsbandet som används till hattbandet, rosetten och till roulékanten ska vara ett ripsband med stadkant.
Ripsbandets båda kanter är avslutade med en stadkant och har en högre trådtäthet än vanliga ripsband. Billiga kopior av ripsband helt i syntet eller syntetblandning får inte användas.
Två modeller
Det finns två modeller av doktorshatt i Sverige. Den ena modellen har ett slätt brätte och ett hattmärke monterat på rosett framtill. Den andra modellen, Lundamodellen har ett veckat brätte både på ovan och undersida. Hattmärket är monterat framtill och en rosett med omtag är monterad baktill. På Svenska Akademiska Högtidskonventet i februari 2008 beslutades att höjden på en doktorshatt ska vara 13 cm och samma modell ska användas av män och kvinnor.

Doktorshatt
Denna modell används vid alla lärosäten förutom Lunds universitet, Malmö universitet och Blekinge Tekniska högskola som använder Lundamodellen. Den svenska doktorshatten ska vara uppbyggd av en schellackstomme. Samma modell används av både män och kvinnor.
-
Den svenska doktorshatten är 13 cm hög.
-
Den svenska doktorshatten ska vara klädd i svart ripstyg.
-
Doktorshatten har en veckad kulle.
-
Doktorshatten ska ha en klassisk roulékant som är avsmalnad fram och bak och bredare på sidorna. Roulékanten ska vara klädd med ripsband med stadkant.
-
Ripsbandet som används till hattbandet ska vara ett ripsband med stadkant.
-
Hattrosetten framtill som hattmärket är monterat på ska vara tillverkat av ett ripsband med stadkant.
-
Varje doktorshatt har ett hattmärke framtill, förutom teologie doktor som har en rosett istället.
-
Tyget på brättet ligger slätt på både ovan-och undersidan.

Doktorshatt Lundamodell
Denna modell får endast användas vid Lunds universitet, Malmö universitet och Blekinge Tekniska högskola. Den svenska doktorshatten ska vara uppbyggd av en schellackstomme. Samma modell används av både män och kvinnor.
-
Den svenska doktorshatten är 13 cm hög.
-
Den svenska doktorshatten ska vara klädd i svart ripstyg.
-
Doktorshatten har en veckad kulle.
-
Doktorshatten ska ha en klassisk roulékant som är avsmalnad fram och bak och bredare på sidorna. Roulékanten ska vara klädd med ripsband med stadkant.
-
Ripsbandet som används till hattbandet ska vara ett ripsband med stadkant.
-
Varje doktorshatt har ett hattmärke framtill, förutom teologie doktor som har en rosett istället.
-
Tyget på brättet ligger slätt på både ovan-och undersidan.
-
Rosetten baktill ska vara tillverkad i ripsband med stadkant.

Hattmärke
Varje doktorshatt har ett hattmärke monterat framtill förutom teologie doktor som har en rosett istället. Hattmärket tillverkas för hand av en guldsmed. Hattmärket är tillverkat av 925 sterlingsilver och är förgyllt.
Med tiden kommer hattmärket att mörkna när silvret oxiderar. Det är en naturlig process som uppstår när silvret reagerar med syre och andra ämnen i luften.
2017 gjordes den första sammanställningen av svenska lärosätens alla hattmärken. I häftet HATTMÄRKEN – EN SAMMANSTÄLLNING AV HATTMÄRKEN VID SVENSKA LÄROSÄTEN har alla hattmärken fotograferats och dokumenterats. Där finns detaljer om utseende och montering.
Under 2024 gjordes en uppdatering av häftet då det tillkommit en rad hattmärken. På bilden visas Sophiahemmet Högskolas hattmärke som är ett av de nytillkomna.

Korrekt märkning
Ett hattmärke får inte säljas löst då det är en del av doktorshatten. Gjutformen till hattmärket ägas i de flesta fall av guldsmeden som tillverkar hattmärket. Hattmärket får under inga omständigheter kopieras, då gör man sig skyldig till piratkopiering. Det är därför viktigt att hattmärket är korrekt märkt för att uppmärksammar kopior.
Tillverkare och gjutformsägare till hattmärket på bilderna är Guldsmed Stefan Carlsson. På baksidan av hattmärket sitter en bygel. Är hattmärket äkta ska hattmärkets bygel vara märkt på följande sätt.
1. Tillverkarstämpel (namnstämpel) – SCA
Registrerad vid Statens Provnings Anstalt (SP Borås)
2. Ortstämpel – Gammaldags U omgiven av fyrkant
3. Silverhaltstämpel – Sterling silver 925
4. Årsstämpel
Tillverkning av hattmärken sker i samband med beställning av hatten. Har du hittat ett hattmärke som inte har märkning likt den på bilden ber vi dig kontakta oss. Det kan då vara fråga om ett piratkopierat hattmärke.
Vikten av kvalitetssäkring
En doktorshatt är en akademisk insignie och får endast bäras av den som promoverats vid ett svenskt lärosäte. Det är ingen kommersiell produkt. Doktorshatten är omgiven av ett strikt regelverk. Av den anledning kontrolleras varje beställning för att en doktorshatt inte ska hamna i orätta händer.

När kontrollen brister
En av de kändaste händelserna där en doktorshatt hamnat i orätta händer uppdagades är när Björn Gillberg uppmärksammade att Refaat El-Sayed inte hade den akademiska examen som påstods.
Han blev 1985 utnämnd till årets svensk. På denna tiden var han vd för läkemedelsföretaget Fermenta. Företagets framgångar tillskrevs Refaat El-Sayed själv. När det kom fram att han inte var doktor i biokemi, vilket han hela tiden påstått, störtdök Fermentas aktie och allmänheten undrade om det hela var ett luftslott.
Lögnerna uppmärksammades i samband med att Björn Gillberg bad att få se bevis för att El-Sayed hade en doktorsexamen och doktorshatt. Den 19 juli 1989 dömdes Sveriges mest omskrivne företagsledare till fem års fängelse för svindleri.

Teater doktorshatt
Doktorshatten på bilden tillverkades för en teaterföreställning. När teatern hade en försäljning av kostymer såldes teater doktorshatten.
Det som händer i samband med att hatten lämnar teatern är att den går från att vara en del av en kostym i en teaterföreställning till att få ett liv utanför teatern som en äkta doktorshatt. Doktorshatten läggs ut till försäljning som en äkta doktorshatt och en intet ont anande köpare betalar säljaren en stor summa i tron om att doktorshatten som köps är en äkta doktorshatt.
Om man tittar tydligt på bilden syns ett brätte i felb på en cylinderhatt.
Hittar du en doktorshatt som du tycker ser märklig ut eller undrar vilken modell eller hattmärke det är. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Oseriösa tillverkare
Hatten på bilden visar resultatet av ett fuskarbete. En tid efter att doktorshatten använts lossnar ripsbandet från roulékanten på brätte. Det visar sig efter kontroll att ripsbandet inte är fastsytt utan bara limmat fast.
Ripsbandet på bilden är inte heller ett ripsband med stadkant som används inom hattmakeri utan ett enkelt ripsband med öppen kant.
Det är du som kund som drabbas när man litar på att den som utger sig för att vara Hattmakare i själva verket inte har utbildning inom yrket. För att du som kund ska känna dig trygg fråga alltid efter gesällbrev och mästarbrev.